Kübler WINTER Softshell télikabát

Téli munkaruházat – így válaszd ki a megfelelő munkaruhát

Hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő téli munkaruházatot? Néhány fontos szempont figyelembevételével a munkaruha kiválasztása nem fog kihívást jelenteni és komfortosan fogod a téli időszakot végig dolgozni.

Közeleg a téli időszak amikor többféle időjárási körülményt is figyelembe kell venni a munkakörülmények mellett, hogy az egészségünk és testi épségünk megfelelő védelemben részesüljön, de a ruházat mindvégig kényelmes maradjon.

Az első szempont mindenkor a munkakörülmények vizsgálata. Vedd figyelembe, hogy milyen speciális igényeket kell kiszolgálni a ruházatodnak. Teljesen más igényekre van szükség a mezőgazdaságban, vegyiparban, építőiparban vagy a szerelőiparban.
Szükség van e antisztatikus vagy éppen lángálló ruházatra? Mekkora mozgásszabadságot kell biztosítani a ruházatnak, folyamatosan kültéri vagy fedett helyen dolgozol. Fontos, hogy milyen mozgásokat kell végezned a ruházatban, hiszen egy autószerelő aki folyton lehajol vagy nyújtózkodik a kétrészes ruhák esetén a derék rész hamarabb válhat szabaddá, ami igen hamar megfázást okozhat.

Itt elérkeztünk a következő lépéshez, hogy kiválasszuk a ruhák típusait. Gumirozott derekú, melles vagy kantáros nadrágok vagy éppen overallok amelyek a leginkább biztosítják a megfelelő mozgásszabadságot a dolgozónak. Fontos figyelembe venni a mozgásigényen kívül a várható időjárási körülményeket is, hiszen ezek összessége nagyban meghatározzák a szükséges anyagösszetétel igényt. Érdemes felmérni, hogy a nadrágokkal együtt milyen kabátokat kell használni. Érdemes kombinálható ruházatot választani, ahol a nadrág mellé ugyan azon anyagkivitelben kabát is legyen. A kabáthoz érdemes lehet kapucnit használni? Ez lehet a kabáttal egyben vagy éppen levehető kiegészítő is. Már ilyenkor gondolni kell arra, hogy a kéz és lábvédelem a téli időszakban igényel e bár milyen egyéb speciális megoldást. A vízálló bakancstól a vegyiparban használatos sav és olajálló bakancsokig a téli kivitelű lábbelik kínálatát is fel kell mérni a várható igénybevételek szerint.

Ne feledkezzünk meg arról hogy a téli időszakban nem csak a hideg, a szél vagy a csapadék jelenthet kockázatot. Mivel a téli időszakban jóval kevesebb a fény, sokkal tovább dolgozhatunk sötét napszakokban ezért a láthatóság pontoson olyan fontos mint a vízlepergető hatás vagy a megfelelő hővédelem.

Az anyagösszetétel kiválasztása a következő feladat. Ahol kerülni kell a statikus elektromosság felhalmozódását ott érdemes a pamut anyagok használata, de itt ezen igények szerint kell lábbelit is választani. Az antisztatikus lábbelik viselése mellett és az antisztatikus ruházat viselése is indokolt lehet. Az ESD jelölésű lábbelik használata előírás lehet az ilyen munkahelyeken. Az ESD jelölés az elektrosztatikai vezetőképességet (CEI EN 61340-4-3 szabvány) jelöli.

Kültéri használat esetén vegyük figyelembe milyen időjárási körülményekre kell számítanunk. Az időjárási körülmények meghatározzák, hogy mely szempontok alapján kell a kiválasztást végeznünk. Meg kell határoznunk a kültéri használatnál, hogy kiemelten csúszásbiztos járótalpra, nedvesség vagy vízálló felsőrészre, hideg elleni védelemre kell e hangsúlyt fektetnünk vagy esetleg ezekre különböző mértékben.

WR jelölés a vízálló lábbelit jelöli – 15 percig nem lehet vízáteresztés és utána is ez a felület nem lehet több mint 3 négyzetcentiméter.

HI jelölés a meleg elleni védelmet jelenti, ami 150 Celsius fokon 30 percig nyújt védelmet

CI jelölés a hideg elleni védelmet jelenti – -20 Celsius fokon 30 percig biztosít védelmet a munkavédelmi cipő

Ezek a jelölések segítenek kiválasztani a felsőruházatot

A felsőruházat kiválasztásánál a kabátok kivitelénél érdemes figyelni arra is, hogy a kabát ujja levehető vagy sem. Az enyhe téli napok során a réteges öltözetnek köszönhetően előfordul, hogy a megfelelő komfort elérését a mellényszerű viselet hozza meg. Ez növeli a mozgásterünket, de a test megfelelő melegen tartásáról is gondoskodik. A munkakörülmények figyelembe vételével vizsgáljuk meg, milyen zsebek és egyéb akasztókra lehet szükség a kabátoknál, nadrágoknál. A nagyobb mechanikai igénybevétel során erősebb, vastagabb anyagú pamut munkaruha javasolt, míg a közepes vagy gyenge igénybevételnél jól jönnek a kevert szálas anyagokból készített ruházat.

A mai modern anyagok használatával már közel sem kell olyan vastagnak és nehéznek lenni egy téli öltözetnek, mint amikor csak a pamut rétegekkel tudták a megfelelő hideg elleni védelmet biztosítani.

Vedd figyelembe, hogy az új szintetikus anyagokból készült aláöltözőkhöz hasonló anyag-összetételű felsőruházatot érdemes választani a legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. Ezzel a kevert szálas vagy szintetikus szálakból készített ruhákkal a réteges öltözködés már 3 réteggel is hatékony hideg elleni védelmet biztosít. Gondoljunk itt a síkabátokhoz hasonló anyag-összetételű ruházatra, ami intenzív mozgás esetén az izzadságot kivezeti a legfelső rétegekre így a testtel érintkező ruházat kevésbé lesz nedves, így csökkentve a megfázás esélyét.

A hideg elleni védelemre felkészülés során érdemes végig gondolni, hogy legyen e kivehető a meleg bélés. Fontos meghatározni a várható legalacsonyabb hőmérsékletet, hiszen ennek függvényében kell a megfelelő kabátot kiválasztani. Ha, folyamatosan sok időt töltünk kint a hidegben akkor nem biztos, hogy a softshell kabát jelenti a legjobb védelmet. Itt már a bélelt téli kabát nyújthat megfelelő hideg elleni védelmet a munkavégzőnek. Esetenként hővédő fólia is lehet a kabátban amely a testhőt a kabáton belül tartja.

A kevert szálas anyagok esetén vegyük figyelembe a vízlepergető tulajdonságokat. Impregnáló szerekkel szinten tartható ez a védelem. Ahol folyamatos nedves körélmények között kell dolgozni ott az esővédők, eső overallok, esőkabátok jelenthetnek védelmet.

A kabátok kialakításánál nézzük meg a mandzsetta rész kialakítását is. Gondoljuk át hogy kesztyűt is kell e majd viselni? Érdemes állítható mandzsettájú kabátot választani ilyen esetben.

A felsőruház gondos kiválasztása mellett fektessünk hangsúlyt a megfelelő kézvédelemnek, lábvédelemnek is.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?