Milyen kesztyűt válasszak?


A védőkesztyűk két fő típusa a mechanikai sérülések elleni védelemre és a veszélyes anyagok elleni védelemre szolgáló védőkesztyű.

Mechanikai sérülések elleni védelemre szolgáló védőkesztyűk

A mechanikai sérülések elleni védelemre szolgáló védőkesztyűk olyan kesztyűk, amelyek megvédik a kezet a vágástól, a szúrástól, a dörzsöléstől, vagy a kopástól. Ezek a védőkesztyűk általában vastag, erős anyagból készülnek, például bőrből, vagy poliamidból.

A mechanikai sérülések elleni védelemre szolgáló védőkesztyűk típusai a következők:

  • Vágásvédő kesztyű: A vágásvédő kesztyűk megvédik a kezet a vágástól, például éles tárgyaktól, vagy forgácstól. Ezek a védőkesztyűk általában erős, szövött anyagból készülnek, például kevlárból vagy aramidból.
  • Szúrásvédő kesztyű: A szúrásvédő kesztyűk megvédik a kezet a szúrástól, például tűktől vagy dróttól. Ezek a védőkesztyűk általában vastag, sűrű anyagból készülnek, például bőrből vagy poliamidból.
  • Dörzsölésvédő kesztyű: A dörzsölésvédő kesztyűk megvédik a kezet a dörzsöléstől, például csiszoláskor vagy hegesztéskor. Ezek a védőkesztyűk általában vastag, puha anyagból készülnek, például bőrből vagy poliamidból.
  • Kopásvédő kesztyű: A kopásvédő kesztyűk megvédik a kezet a kopástól, például nehéz tárgyak mozgatásakor. Ezek a védőkesztyűk általában vastag, erős anyagból készülnek, például bőrből vagy poliamidból.

Veszélyes anyagok elleni védelemre szolgáló védőkesztyűk:

A veszélyes anyagok elleni védelemre szolgáló védőkesztyűk olyan kesztyűk, amelyek megvédik a kezet a veszélyes vegyi anyagoktól. Ezek a védőkesztyűk általában speciális anyagból készülnek, például gumírozott bőrből, vagy polivinil-kloridból (PVC).

A veszélyes anyagok elleni védelemre szolgáló védőkesztyűk típusai a következők:

  • Vegyi anyag ellen védő kesztyű: A vegyi anyag ellen védő kesztyűk megvédik a kezet a veszélyes vegyi anyagoktól, például savaktól, lúgoktól, vagy oldószerektől. Ezek a védőkesztyűk általában speciális gumírozott anyagból készülnek, amely ellenáll a vegyi anyagoknak.
  • Folyadékfém ellen védő kesztyű: A folyadékfém ellen védő kesztyűk megvédik a kezet a forró folyadékfémektől, például acéltól vagy óntól. Ezek a védőkesztyűk általában speciális hőálló anyagból készülnek, amely ellenáll a magas hőmérsékletnek.
  • Sugárzás ellen védő kesztyű: A sugárzás ellen védő kesztyűk megvédik a kezet a káros sugárzástól, például az ultraibolya (UV) sugárzástól, az infravörös (IR) sugárzástól, vagy a lézerfénytől. Ezek a védőkesztyűk általában speciális anyagból készülnek, amely elnyeli vagy visszaverik a sugárzást.

A védőkesztyű kiválasztásakor fontos figyelembe venni a munkakörnyezetet és a munkavégzéshez kapcsolódó veszélyeket. Például, ha a munkahelyen vegyi anyagokkal dolgoznak, akkor vegyi anyag ellen védő kesztyűt kell használni.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?