Mik a vágásbiztos kesztyűk és mikor van szükség rájuk?

Vágásbiztos kesztyűk

A vágásbiztos kesztyűk olyan védőkesztyűk, amelyek megvédik a kezünket a vágásoktól. A vágások a munkahelyi sérülések egyik leggyakoribb típusa, ezért fontos, hogy olyan vágásbiztos kesztyűt válasszunk, amely megfelel a munkahelyi kockázatoknak.

A vágásbiztos kesztyűk típusai

A vágásbiztos kesztyűk különböző anyagokból készülhetnek, amelyek különböző védelmi szinteket biztosítanak. A leggyakoribb anyagok a következők:

  • Polietilén (PE): A PE-ből készült vágásbiztos kesztyűk viszonylag olcsók és könnyűek, de alacsony védelmi szintet nyújtanak.
  • Kevlár: A kevlárból készült vágásbiztos kesztyűk erősek és ellenállóak, de drágábbak, mint a PE-ből készült kesztyűk.
  • Aramid: Az aramidból készült vágásbiztos kesztyűk hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a kevlárból készült kesztyűk, de valamivel olcsóbbak.

A vágásbiztos kesztyűk különböző védelmi szintekkel rendelkeznek, amelyeket a EN ISO 13997 szabvány ír elő. A védelmi szintek a következők:

  • 1: Alacsony védelmi szint, amely megvéd a finom vágásoktól.
  • 2: Közepes védelmi szint, amely megvéd a közepesen éles tárgyaktól.

  • 3: Magas védelmi szint, amely megvéd a éles tárgyaktól.

A vágásbiztos kesztyűk kiválasztása

A vágásbiztos kesztyű kiválasztásakor figyelembe kell venni a következő szempontokat:

  • A munkahelyi kockázatok: A vágásbiztos kesztyűt a munkahelyi kockázatok alapján kell kiválasztani. Ha a munkafolyamat során éles tárgyakkal kell dolgozni, akkor olyan kesztyűt kell választani, amely magas védelmi szintet nyújt.
  • A kesztyű mérete: A vágásbiztos kesztyűnek kényelmesnek és megfelelően illeszkedőnek kell lennie. Ha a kesztyű túl nagy vagy túl kicsi, akkor nem fogja megfelelően védeni a kezünket, sőt, kényelmetlenséget is okozhat.
  • A kesztyű anyaga: A kesztyű anyagát a munkahelyi kockázatokhoz kell igazítani. A különböző anyagok különböző védelmi tulajdonságokkal rendelkeznek.
  • A kesztyű egyéb tulajdonságai: Egyes vágásbiztos kesztyűk további tulajdonságokkal rendelkeznek, például érintésérzékenységgel, csúszásgátlóval vagy hővisszaverő bevonattal. Ezek a tulajdonságok bizonyos munkafolyamatok során hasznosak lehetnek.

A vágásbiztos kesztyűk használata

A vágásbiztos kesztyűket mindig a munka megkezdése előtt fel kell venni, és a munka befejezése után le kell venni. A kesztyűt rendszeresen ellenőrizni kell a sérülések és a kopás szempontjából. Ha a kesztyű sérült, akkor azt ki kell cserélni.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?